33 години от първия полет на българин в космоса!

На днешния ден, 10 април 2012-та година, се навършват точно 33 години от първия полет българин в Космоса – Георги Иванов. Да си припомним историята от преди 33 години.

Датата е 10 април, а годината е 1979. Съветският космически кораб „Союз 33“, участващ в програмата „Интеркосмос“, се приготвя да напусне Земята от космодрума в Байконур. Екипажът тръпне в очакване и се подготвя за нелеките задачи – да изведе космическия кораб в орбита около планетата ни и да се скачи със станцията „Салют-6“. Командир на мисията е съветският космонавт Николай Рукавишников, а член на екипажа — първият български космонавт Георги Иванов.

В 19.34 минути българско време космическият кораб Союз-33 излита успешно от космодрума в Байконур и няколко минути по-късно вече е изведен в орбита около Земята. И на кратко, това е историята за първият бъларин в Космоса – Георги Иванов.

Союз-33 се готви за излитане


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :) Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+ Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

2 Responses to “33 години от първия полет на българин в космоса!”

  1. Евала за статията. А, аз за малко да забравя този паметен за всички българи ден. Благодаря ти!

    • Благодаря за комплимента! Радвам се, че статийката ти харесва и ти е помогнала да си припомниш нещо хубаво… Аз се сетих за тази паметна дата, но не мисля, че големите родни медии го направиха, което е жалко 🙁

Leave a Reply

© 2024 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie