Как да удължите живота на батерията на лаптопа ви – 6 полезни и лесни съвета

Батерии за Лаптопи - по-дълъг живот

Батерията за лаптоп е една от най-важните части в него. Без нея лаптопа напрактика се превръща в малък настолен компютър. Добрият живот на батериите за лаптоп обикновено трае около две-три години преди да се наложи да бъдат заменени.

С течение на времето, батериите в лаптопите бавно губят способността си да задържат заряд. Издръжливостта им може да варира от  4-5 часа, когато са нови, до само няколко минути след години на употреба. Нека обясним защо се случва това. От процесора до тракпада, всеки компонент в лаптопа консумира енергия. Консумираното количество варира в зависимост от вида на компонента, от  условията на околната среда като температура и натоварване на системата. Колкото е по-голям броя на компонентите и периферните устройства, прикрепени към лаптопа Ви, толкова по-бързо батерията ще се разреди.  Логично у потребителите се заражда въпроса: „Как да направя така, че моята батерия за лаптоп да издържа възможно най-дълго време?”.

Предоставяме ви 6 напълно безплатни и лесно за изпълнение съвета, които до голяма степен ще отговорят на този въпрос:

1. Когато за първи път получите вашата батерия за лаптоп я  разредете напълно и след това я оставете да се зарежда поне 12 часа.

2. Не използвайте лаптопа си с включено зарядно устройство прекалено често. В Дългосрочен план това ще предизвика натрупване на „химична памет” в батерията, което допринася за намаляването на живота й (не се отнася за Li-Ion-те батерии).

3. Съхранявайте лаптопа си на стайна температура. Това важи и за неговата батерия. Ако случайно преносимият ви компютър прегрее, не го слагайте в хладилника… или под душа. Оставете го за 10-15 минути изключен – това е.

4. Оставяйте батерията на лаптопа си да достига нисък процент на заряд преди следващото й зареждане. (не се отнася за Li-Ion-те батерии).

5. Ако използвате лаптопа си предимно с включено зарядно, извадете батерията от него. 

6. Ако батерията на преносимия компютър е стояла дълго време извън него и не е била разреждана, следвайте препоръката от точка 1.

В наши дни почти всички батерии за лаптоп са литиево-йонни. Макар и много рядко, все пак се срещат и никел-кадмиеви и никел-метал хибридни. За последните два вида е характерен ефекта на „паметта”. Обикновено ще откриете тези батерии в стари или нискобюджетни модели лаптопи. Тъй като за тях е характерен ефекта на „паметта”, трябва да ги оставите напълно да се разредят до 0% преди следващото им зареждане.

Литиево-йонните батерии могат да бъдат опасни при определени условия и могат да представляват риск за безопасността, тъй като те съдържат запалим електролит и се съхраняват под налягане. Поради това стандартите за изпитване им са по-строги. Това е в отговор на докладваните аварии и инциденти от потребителите. Нарастващото търсене доведе производителите да се съсредоточат върху подобряване на енергийната плътност, работната температура, безопасността, издръжливостта, времето за зареждане и цената им.

Благодарности на екипа на Serviz.bg за този полезен материал!


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :) Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+ Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

© 2024 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie