Честит 20-ти рожден ден на телескопа Хъбъл!

Преди 20 години, на 24 април 1990 г., NASA и Европейската Космическа Агенция (англ. ESA от European Space Agency) изстреляха едно от нещата, което промени идеите и вижданията на хората за нашата планета, слънчевата ни система, галактиката ни, цялата Вселена. И всичко това, благодарение на космическия телескоп Хъбъл, който обикаля в орбита около Земята вече две десетилетия, през които е изпратил толкова много снимки и ни е показал толкова много красоти, като една от най-известните са „Стълбове на сътворението„.

Според Wikipedia:

За 15 години работа на околоземна орбита „Хъбъл“ е направил: 700 хил. изображения на 22 хил. небесни обекта…

Може да се пише много по темата за влиянието на Хъбъл над разбиранията ни за Вселената, галактиките, звездите, черните дупки, планетите и т.н., но сигурно ще ми трябва цяла вечност – толкова много са заслугите на космическия телескоп. Затова мога да кажа само едно – Благорадя ти, Хъбъл! Знам, че животът на телескопа е към своя край, но ролята му ще бъде подменена от много по-модерния и по-мощен телескоп Джеймс Уеб.

P.S: В мрежата вече започнаха честитките относно 20 годишнината от създаването на телескопа Хъбъл, но всъщност всички, включително и тази, са позакъснели с няколко години 🙂 Хъбъл е създаден още през 1985 година, като първоначалното му извеждане в орбита е било планирано за 1986 година, но е забавено заради инцидента със совалката Челинджър през същата година. Чак на 24 април 1990 година, от базара в Кейп Канаверал, совалката Атлантис излита на мисия STS-31 – извеждането на Хъбъл в Земна орбита. Ден по късно, 25 април 1990, телескопът вече обикаля около нашата планета.

снимки: NASA


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :) Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+ Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

One Response to “Честит 20-ти рожден ден на телескопа Хъбъл!”

  1. […] дни Хъбъл отбеляза 20 годишен юбилей, но както е известно на по-запалените фенове, животът […]

Leave a Reply

© 2022 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie