Да преведем WordPress на български! – Зов за помощ :)

WordPress 3 логоКато върл фен на WordPress, напоследък забелязвам, че българските версии на най-популярната система за управление на съдържанието (CMS) се бавят МНОГО! Преди излизането на WordPress 3.0 обикновено забавянето при излизането на българска версия бе не повече от 1 седмица. В последно време обаче явно няма кой да превежда или да одобрява преведените стрингове.

Във официалните форуми на WordPress вече има тема по въпроса. Преводът на WordPress 3.1 се бави повече от 2 месеца, защото явно отговорните за това са си били камшика – може да им е писнало, да нямат време, да им се е случило нещо лошо. Специално версия 3.1.x е преведена изцяло, НО няма кой да одобри преведените стрингове… и така вече цял месец!!!

Без значение каква е причината за зачестилите забавяния предлагам следното:

Нека да вземем нещата в свои ръце!

Всеки, който харесва WordPress и иска да ползва локализирана версия (преведена), да се включи в проекта. Само се замислете – ако се намерят 10 такива човека, които да превеждат на ден по 10-20 стринга, един превод ще става за по-малко от седмица, като в този период включвам и преглеждането и редактирането на граматически и смислови грешки.

Не забравяйте, че WordPress все още е напълно безплатна за ползване, благодарение на добросъвестни потребители (като мен, като вас).  От помагането за развитието на най-популярната CM система може само да спечелите – ще бъдете част от нещо голямо и ще останете в историята, макар ролята и приносът ви да са малки! Това може спокойно да влезе дори в автобиографията ви като един малък, но значителен плюс.

Стига сте чели! Цъкайте на линковете по-долу и се мятайте. Интерфейсът на системата за преводи е много лесен за ползване, дори има и опция Google Translate да направи превода, а вие само да оправите после текста като смислово съдържание 🙂

1. Регистрирайе се в WordPress.org. Ако имате регистрация в WordPress.COM, пак ще трябва да се регистрирате, защото .ORG е различно нещо.

2. Влезте в системата за преводи.

3. Намерете последната версия – има ги дори и тези, които се разработват.

4. Това е 🙂

П.С: Аз вече съм започнал да превеждам стрингове от WordPress 3.2 и се надявам, че ще успеем да преведем версията преди да бъде пусната официално (това ще се случи много скоро). Предлагам ви да направите същото – пропуснете 3.1 (така или иначе е преведена, само някой трябва да одобри преводите) и минете направо към 3.2.


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :) Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+ Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

3 Responses to “Да преведем WordPress на български! – Зов за помощ :)”

  1. Ivena каза:

    Mnogo dobra ideq! Az se vkluchvam. Nqmam mn vreme, no shte se opitam da pomagam kolkot moga 🙂

  2. Mew Lew каза:

    И аз се включих, въпреки че не използвам WP… най-обичам кратките стрингове. 😛

  3. […] на 100% на български език! Преди по-малко от месец помолих за помощ, защото както някои от вас знаят, така и не видяхме WP 3.1 […]

Leave a Reply

© 2022 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie