Как да: Автоматична синхронизация на часовника при Windows 7 и Vista [HOWTO]

Автоматичната синхронизация на часовника в Windows Vista и Windows 7 е една малка, но много полезна опция. Преди известно време обаче, нещо се случи с първоначално зададените сървъри и тази функция на операционната система на Microsoft спря да работи. След бърза проверка установих, че въпросните сървъри вече не работят…

Днес реших да си пусна лаптопа да проверя нещо на бързо и какво да видя – часовникът показва тотално различен час, а преди няколко часа си беше наред. Явно от тоталното изтощаване на батерията или нещо друго, часовникът на Windows 7 (в моя случай) беше изостанал доста.

Вместо да последвам стандартната ми реакция – влизам в Google и питам – реших да използвам вградената в Windows 7/Windows Vista опция за синхронизация. По принцип тя е автоматична и става в момента, в който се свържете към Интернет, но при мен явно имаше проблем.

След няколко опита за подкарване на автоматичната синхронизация на часовника в Windows 7 стигнах до заключението, че зададените сървъри всъщност не са активни. Ужас? Ами сега какво ще правим?

Не съм се паникьосвал – нали има Google 🙂 Още с първия резултат от търсачката попаднах на работещо решение. Сайтът ,в който попаднах, ми се видя елементарен, но за сметка на това много полезен. След няколко проби с посочените над 30 сървъра установих, че 21 от тях си работят без никакви проблеми… и че Microsoft явно са забравили за автоматичното обновяване на часовника, когато става въпрос за ъпдейти на Windows 😉

Ето кратко описание как да промените сървърите за автоматична синхронизация на часовника в Windows 7 (за Vista процедурата е почти идентична).

Kак да промените сървърите за автоматична синхронизация на часовника в Windows 7:

1. Отидете на часовника в долния десен ъгъл (или горния – зависи къде си държите таск бара) и кликнете един път или два пъти – зависи от настройките на операционната ви система.

Автоматична синхронизация на часовника при Windows 7 и Vista_01

2. Кликнете върху текста в долната част на изскорилия прозорец – „Change date and Time settings…“ – не знам как е преведен в БГ версията на операционната система, но от снимката би трябвало да ви стане ясно.

Автоматична синхронизация на часовника при Windows 7 и Vista_02

3. В новопоявилият прозорец отидете на таба „Internet Time“ и натиснете бутона „Change Settings“.

Автоматична синхронизация на часовника при Windows 7 и Vista_03

4. В полето „Server“ въведете адресът на новия работещ сървър за автоматична синхронизация на часовника – малко по-надолу има списък с 10 работещи сървъра. След това натиснете „Update Now“ бутона в дясно и сте готови. Вече би трябвало часовникът на вашия компютър да е сверен и да се синхронизира автоматично.

Автоматична синхронизация на часовника при Windows 7 и Vista_04

10 работещи сървъра за автоматична синхронизация на часовника в Windows 7:

  1. nist1-ny.ustiming.org
  2. nist1-nj.ustiming.org
  3. nist1-pa.ustiming.org
  4. nist1-atl.ustiming.org
  5. nist1-chi.ustiming.org
  6. nist.netservicesgroup.com
  7. nist1-lv.ustiming.org
  8. nist1.symmetricom.com
  9. nist1-sj.ustiming.org
  10. nist1-la.ustiming.org
А ето тук може да намерите още такива сървъри (NIST), както и информация за тяхното състояние.

Надявам се това упътване от типа „Как да“ да ви е било от полза 🙂

 


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :) Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+ Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

© 2024 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie