Кой е по-добрият браузър за блогване с WordPress?

От няколко години се занимавам активно с блогване, което се превърна в едно от хобитата ми. През години изпробвах доста системи за блогове – Blogger, Joomla, Blog:CMS, Drupal, b2Evolution, Nucleus. В крайна сметка се спрях на WordPress, защото исках опции, функционалност и свобода, които другите системи за съдържание не можеха да ми предложат. През периода на развитието ми разбрах, че не само CMS (Content Management System) е важна, а и използваният браузър за създаването на публикациите.

Сега, почти година след създаването на първият ми самостоятелно хостнат WordPress блог, TechStation BG, мога да споделя и кой е най-добрият браузър за използването на тази система управление на съдържанието. Но първо ще разгледам най-популярните браузъри 1 по 1, преди да кажа кой точно предпочитам.

Internet Explorer (7, 8 и 9 beta)

За момента Internet Explorer е най-използваният браузър в световен мащаб, но в близките години съм сигурен, че той изгуби короната. С навлизането на конкуренти предложения в сегмента, продуктът на Microsoft се оказа доста слаба ракия в почти всяко едно отношение, що се отнася до преглеждане и управление на WordPress. Ето какви плюсове и минуси смятам, че има в IE (7, 8 и 9 beta):

+ Най-използваният браузър в света – налага се да се съобразяваме с него при програмирането и подредбата на блога
– Бавен
– С неприветлив интерфейс
– Има поддръжка на плъгини, но броят им е малко и използването им повече затруднява потребителя, отколкото да го улеснява
– При писането на статии има моменти, в които опциите на едитора не работят
– Не показва правилно дизайна на блога, за разлика от всички останали конкурентни решения
– Товари машината значително при отварянето на повече от 10 таба

Свали Internet Explorer 8

Свали Internet Explorer 9 beta

Mozilla Firefox (версия 3.6.xx)

Според последните статистики, Firefox е вторият най-използван интернет браузър в света и бързо настина IE. Относно използването му за блогване с WordPress, той се представя почти перфектно и определено е много по-добри решение от предложението на гиганта от Редмънд.

+ Зарежда страниците бързо, включително Flash и Java елементите
+ Няма никакви проблеми с използването на едитора – всички функции на блога се използват без никакви проблеми
+ Поддържа плъгини и предлага много голямо разнообразие от такива
– В редки случаи, без никаква причина, бави запаметяването и публикуването на статии
– При използването на 10-15 и повече плъгина започва да работи мудно и натоварва машината доста

Свали Mozilla Firefox (най-нова версия)

Google Chrome

Chrome е най-младият играч сред популярните браузъри. Той успя да набере група от фенове доста бързо и нямаше как да не остане незабелязан и от мен. Първите версии на браузъра на Google бяха адски постни, но това е разбираем0 – все пак идеята му е да се използва от обикновените потребителите, които просто искат да разглеждат страници и мултимедийно съдържание. В последствие от Google пуснаха и каталог с плъгини, което направи използването на Chrome за блогване по-ползотворно.

+ Много бърз във всяко едно отношение (стартиране, зареждане на страници и т.н.)
+ Не натоварва машината дори и при отварянето и преглеждането на повече от 20 сайта
+ Предлага семпъл и лесен за ползване интерфейс
– Почти всички опции в едитора на WordPress работят без проблеми, с изключение на 1, която се явява единствения и най-голям минус на Chrome. Разпъването и свиването на снимките в публикациите не работи нито в официалните версии, нито в тези за разработчиците.

Свали Google Chrome Stable (най-нова версия)

Свали Google Chrome beta version (най-нова версия)

Свали Google Chrome dev version (най-нова версия)

Opera (версия 10.6)

Не си спомням кога точно Opera внедри технологията Turbo, но благодарение на нея този браузър отваря някои страници адски бързо. Освен това Opera предлага и богат набор от функции, плюс приятен интерфейс. Като цяло е сред фаворитите ми за браузване, но има някой недостатъци по отношение на ползването му за блогване.

+ Благодарение на Opera Turbo, страниците се зареждат много бързо
+ Приятен интерфейс и бърза работна скорост, без да се натоварва машината
– Точно както при Chrome, тук в едитора също не могат да се разпъват и свиват снимки.
– В редки случаи прави проблем с Flash uploader-а на WordPress

Свали Opera 10.62

И кой е по-добрият браузър за блогване с WordPress?

Всеки един от горепосочените браузъри, с изключение на Internet Explorer, е добро решение за блогване. Ако основно ползвате нетбук за обновяването на вашия WordPress блог, определено препоръчвам използването на Google Chrome – не товари процесора, не използва много RAM и е много бърз. Е, и Opera също ще ви свърши добра работа, ако сте с по-слаба машина.

В крайна сметка обаче личният ми фаворит за блогване е Mozilla Firefox (без значение от машината), основно поради факта, че с него нямам абсолютно никакви проблеми при ползването на WordPress, било то в администраторския панел, едитора или страниците на блога. Не, не използвам само него, дори в повече случаи цъкам с Chrome, но когато ми се налага да поставям само 1 снимка в публикация, мишката ми отива на иконата на продукта на Mozilla.

Източник: TechStation BG; Всички права запазени!

P.S: Надявам се Google да оправи малкия проблем на Chrome скоро, защото смятам, че е по-добър от Firefox 3.6.xx. На този етап обаче нямам избор 🙂

– Safari на Apple не съм го включвал, защото популярността му сред потребителите е много малко и не смятам, че представлява интерес.

[adrotate group=“5″]


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :) Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+ Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

One Response to “Кой е по-добрият браузър за блогване с WordPress?”

  1. valkocompany каза:

    Сложих Гугъл Хром заради тежката платформа на Блогер. И се представя чудесно.

    За WordPress наистина Опера върши добра работа.

Leave a Reply

© 2024 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie