Официално: Nokia Lumia 800 и Lumia 710 са първите Windows Phone смартфони на производителя

Само ден след като се появи първата реална снимка на Nokia 800, днес на Nokia World 2011 в Лондон производителя обяви официално първите си модели с операционната система Windows Phone.

Nokia Lumia 800 и Lumia 710

Nokia Lumia 800 и Lumia 710

Първия е Nokia Lumia 800 – Windows Phone 7 (Windows Phone 7.5 Mango) базиран смартфон с 3.7-инчов капацитивен AMOLED тъч дисплей, 1.4GHz процесор Qualcomm MSM8255. Дизайнът на Lumia 800 определено не ми допада – прилича ми на дялкан с теслата правоъгълник, но като погледна конкурентни модели на HTC и Samsung, явно такава е новата мода… Поне е доста тънък – 12.1 мм.

Nokia Lumia 800 има обаче с какво да грабне потребителите, освен бърз процесор. На гърба си има 8-мегапикселова камера с оптика на Carl Zeiss, 2 микрофона за по-добър звук при запис на клипове, чиято максимална разделителна способност е 1280×720 пиксела.

Под обвивката си Nokia Lumia 800 крие още 512MB RAM, плюс „скромните“ 16GB памет, като към тях има още 25GB безплатно пространство в cloud услугата на Microsoft – SkyDrive. Не успях да намеря обаче информация за това дали има поддръжка на карти с памет.

 

Освен горепосочените спецификации, Lumia 800 предлага и стандартните за високия клас (и повечето смартфони днес) Wi-Fi, GPS, Акселерометър, Сензор за близост и такъв за регулиране силата на подсветката на дисплея. Стандартно за смартфон с Windows Phone 7.5 Mango, ще разполагате с Internet Explorer 9, поддържащ HTML5, както и работа с PDF, PowerPoint, Word и Excel документи. 🙂

Според официалната информация, цената на Nokia Lumia 800 би трянвало да е 420 евро, преди данъци и такси. Очаквам стартовата цена в България да бъде около 1000 лева (без договор към оператор)

Пълните спецификации на Nokia Lumia 800 може да видите тук.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ShBPOtL9vp8]

 

Второто попълнение към Windows Phone смартфоните на финландската компания е Nokia Lumia 710. Той е с по-младежка и непретенциозна визия, малко по-дебел е – 12.5 мм, но не отстъпва с много по технически характеристики спрямо Lumia 800.

Nokia Lumia 710 също използва Windows Phone 7.5 Mango и разполага с 1.4GHz процесор Qualcomm MSM8255, 3.7-инчов капацитивен AMOLED тъч дисплей, 512MB RAM.

Камерата на Lumia 710 е 5-мегапикселова с LED светкавица, може да записва HD клипове (1280×720 пиксела), има автофокус, тъч фокус, геотагване, разпознаване на лица и т.н.

Във вътрешността на Nokia Lumia 710 се крият 8GB вградена памет, но за разлика от Lumia 800, тук не се споменават безплатни 25GB в cloud  услугата SkyDrive. Също така няма информация и дали телефонът има слот за карта с памет.

Останалите неща са типичните за повечето смартфони с Windows Phone – GPS, Wi-Fi, Interne Explorer 9 с поддръжка на HTML5, както и работа с PDF, PowerPoint, Word и Excel документи.

В официалното съобщение за медиите се казва, че цената на Nokia Lumia 710 преди данъци и такси би трябвало да е 270 евро – моето предположение е, че на родния пазар телефонът ще започне да се предлага срещу 550-700 лева (без договор към оператор)

Пълните спецификации на Nokia Lumia 710 може да видите тук.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7OvHxjBd_Do]

 

Източник: Nokia


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :) Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+ Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

© 2022 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie