Nokia погреба Symbian днес, приема Windows Phone 7

Днес, на годишното събрание Nokia Capital Markets Day, новият изпълнителен директор на компанията официално съобщи, че адски популярната операционна система Symbian скоро ще бъде мъртва. Стивън Елоп и Стийв Балмър днес обявиха официално, че двете компании ще започнат да си партнират много и мобилният производител ще използва операционната система на Microsoft – Nokia ще произвежда смартфони с Windows Phone 7.

nokia-microsoft-partners_01

Каква бомба само! Е, преди година започна да се спекулира, че Nokia ще си партнира с Microsoft, но тогава положението в компанията беше доста по-добро от днес. След като през 2010 г. Nokia се провали – не запази позициите си на мобилния пазар и не успя да се пребори със силната конкуренция, следствие на което Оли ван Пека напусна поста си на изпълнителен директор, имаше съкращения… лоша работа като цяло.

[adrotate group=“5″]

След като Стивън Елоп, бивш маркетингов директор в Microsoft, зае шефското място в Nokia, спекулациите за партньорство между двете компании отново се появиха на светло, но този път изглеждаха доста по-достоверни. И ето, че сбъдването на предположенията се случи. Nokia ще прави умни телефони с Windows Mobile, спирайки тотално работата над Symbian.

Предполагам, че милионите фенове на емблематичната операционна система не крещят от радост в момента. В интерес на истината и аз бях фен на Symbian, но преди година престанах да подкрепям остарялата операционна система – просто изостана адски много от конкуренцията в лицето на Android и различните модификации на Windows Mobile 6.5.

В крайна сметка няма как да не призная, че Symbian ще бъде запомнена като една много добра операционна система, променила виждането и разбиранията на хората за смартфоните, дала началото на една нова ера в мобилния свят – тази в която се намираме днес.

чрез Engadget


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :) Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+ Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

© 2022 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie