ROCCAT Kova[+] Ревю

Благодарности на Ozone.bg за предоставената бройка на ROCCAT Kova[+]!

В светът на гейминг аксесоарите има няколко световноизвестни бранда, които се налагат много успешно през последните години. Logitech са ветерани в тази област, но през последното десетилетие на бял свят се пръкнаха и още няколко имена, които са заели стабилно място в устите на сегашните поколения геймъри.

В това ревю ще ви представя един геймърски продукт на една сравнително нова компания в бранша – помахайте инфантилно с ръчичка на геймърската мишка ROCCAT Kova+ (или ROCCAT Kova Plus… или ROCCAT Kova[+]).

Преди обаче да се впусна в обяснения и десетки изречения, описващи моя експириънс с мишока, нека първо ви запозная с името ROCCAT.

Какво е ROCCAT и с какво се занимава?

ROCCAT е създадена през 2007 година в Германия. От тогава производителят разработва висококачествени и иновативни аксесоари за маниакалните геймъри по цял свят като до момента има офиси в Хамбург (Германия), Тайпе (Тайван) и Лос Анджелис  (САЩ).

Производителят набляга над гейминг мишоците и слушалките, залагайки на прецизност, уникален дизайн и удобство. Първият продукт на ROCCAT е геймърската мишка Kone – чист късмет или просто много качествен продукт, но точно той направи компанията известна в гейминг средите по света. До днешна дата производителят е изкарал на пазара над 25 геймърски аксесоара и определено може да причислите ROCCAT като конкурент на Razer, Logitech, SteelSeries и Thermaltake.

А мотото на ROCCAT е доста… ясно и точно:

„DO IT YOUR OWN WAY AND DON’T TALK SHIT“

 

Официален сайт – http://www.roccat.org/

Официална Facebook страница – https://www.facebook.com/ROCCAT

Е, стига съм писал за марката – време е да ви споделя и моите впечатления от геймърския мишок ROCCAT Kova+.

 

Спецификациите на ROCCAT Kova:

 • 3200dpi оптичен и супер прецизен сензор
 • 130 inches в секунда максимална скорост
 • 30G-та ускорение
 • 1000Hz polling rate
 • 16-bit Data Channel
 • 2-метров USB кабел
 • EASY-SHIFT[+] бутон
 • Универсална V-образна форма – пасва на десничари и левичари
 • 7 (+2) бутона
 • Светодиоди, пулсиращи в цвят/цветове по ваш избор

A какво има в кутията ли?

 • ROCCAT Kova+ с 2-метров кабел
 • Диск с драйвери
 • ROCCAT ID карта (онова дето прилича на кредитна карта)
ROCCAT Kova+ за 99 лева от Ozone.bg

В дизайнерско отношение ROCCAT Kova Plus e:

Неочаквано удобна мишка!

Сериозно ви го казвам! В началото се бях дръпнал леко и си внушавах, че заради леко ръбатите страни ще ми убива и няма да ми пасне. След 2 дни обаче се кротнах и започнах да движа мишката съвсем нормално, със стабилно легнала ръка на качествената повърнхост.

Няма как да пропусна универсалната V-форма, благодарение на която Kova[+] е удобна както за дясна, така и за лява ръка. Аз съм десничар и нямах никакви ядове по отношение на комфорт и натоварване на китката, а използвам claw захват (средно натоварване).

Много ми допадна материалът, с които е покрита горната част и страните – добре познатата на повечето геймъри пластмаса, която се усеща като гума. Ръката и пръстите не се плъзгат дори и при леко запотяване, а grip-ът е почти на макс – почти, защото моят захват е тип „claw” (повече инфо за различните захвати тук – http://www.razerzone.com/mouseguide/ergonomic/advantage).

Допадна ми и това, че на десния бутон е гравиран с името на бранда – “ROCCAT”– доста често се усещах как го човъркам леко с пръст.

 

А какво стана със светодиодите на ROCCAT Kova+? Споко, не съм ги забравил! Общо ги преброих 4 – два на бутоните и два на задната част на мишока. Всички те светят или пулсират в цвят/цветове по ваш избор. През първите часове диодите ми бяха леко странни, защото съм привикнал към това да виждам само един светещ елемент при повечето Razer мишоци. През следващите дни изключвах и включвах диодите – единственото, което ми хареса е, че на тъмно изглеждат много яко и действат успокояващо на мозъка ми. Като цяло са готин ефект, но в крайна сметка аз си гледам в монитора, без да зяпам периферните устройства – TOTAL OWNAGE-ът изисква концентрация J

Направи ми впечатление, че крачетата на ROCCAT Kova[+] не са тефлонови. По принцип това е характерно за високия клас геймърски мишки, а Kova+ се нарежда в горната граница на средния клас, имайки предвид днешните стандарти в индустрията (в чисто технологично отношение). Пластмасовите крачета обаче в никакъв случай не означават по-кофти плъзгане по падовете. ROCCAT Kova+ е доказателство за това мое твърдение – мишката се плъзга адски бързо и лесно както по Control пад (тествано с Razer Goliathus Control Edition, така и по Speed пад (тествано с Razer Megasoma).

Единственото ми притеснение от пластмасовите крачета е, че при по-твърди падове като Razer Destructor, направо ще се изпарят за нула време при по-интензивно ползване.

Другото ми притеснение дойде от факта, че двуметровият кабел на този мишок на ROCCAT няма предпазно покритие (освен гуменото)… Дано да е достатъчно издръжливо.

3200dpi сензор с прецизност на MAXXX

Удивен съм от прецизността на сензора на ROCCAT Kova[+]. Чак ми идва да почна да пиша неприлични думички! С ръка на сърцето ви заявявам, че Kova+ е по-прецизна мишка от Razer DeathAdder и се нарежда много близо до усещането, което предлага Razer Imperator!

Казано накратко, за цената си ROCCAT Kova+ предлага изключително прецизен сензор!


Настройки има за всеки (плюс нещо уникално):

Следвайки метода KISS (Keep it Simple Stupid), в интерфейса има за всеки го по нещо – от супер базови настройки до финна настройка на всяка една функция на ROCCAT Kova+. Ако преди сте използвали геймърска мишка на Razer, определено няма да се чувствате в непознати води.

 

Има настройки на буквално всичко в тая мишка – с коя ръка ще се ползва; чувствителност (вертикала и хоризонтала) в Windows и в гейминг режим; кой бутон какво да прави; макрота; различни профили; избор на цветовете на диодите и нещо наистина уникално…

ROCCAT Kova[+] Говори!

Да, не се шегувам! Имате възможност да включите гласов feedback (от настройките), които ви съобщава при смяна на DPI, чувствителност. Гласът от колонките не само казва, че е направена смяна на настройка, но и съобщава каква е новата стойност. МНОГО ЯКО!


Интерфейс–тест с компютърен noob:

Отново реших да направя тест с интерфейса на софтуера като го покажа на човек с доста базови компютърни познания. Точно както се случи с теста ми в реюто на Razer DeathAdder Black Edition и тук след няколко страни погледа и няколко минути четене на опциите, човекът пред монитора беше на ясно кое за какво служи.

Тест – взет успешно!


И присъдата на ROCCAT Kova[+] е:

Ако тепърва навлизате в света на професионалните гейминг аксесоари и все още се чудите защо техните цени са доста по-високи спрямо по-нормалните джаджи – ROCCAT Kova+ определено ще ви даде добра представа защо това е така, при това на много достъпна цена (под  100 лева).

Kova[+] на ROCCAT със сигурност не е геймърска мишка, към която трябва да се отнасяте пренебрежително. Точно обратното – тази мишка заслужава Respect! За ценовия си клас тя предлага удобство и прецизност на нива, присъщи на високия клас гейминг мишоци – без угризения я слагам на половин стъпка зад Razer Imperator (моят еталон на гейминг мишка).

Специални благодарности на Ozone.bg за предоставената бройка на ROCCAT Kova[+]!

ROCCAT Kova+ за 99 лева от Ozone.bg


Плюсове и Минуси:

+ Адски прецизна на всякаква повърхност

+ Гласов Feedback – Уникално

+ Много добър grip

+ Универсална V-форма

– Кабелът няма предпазно покритие

– Крачетата са пластмасови


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :) Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+ Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

© 2024 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie