Как да си защитим авторското съдържание от кражба

Защита срещу кражба на авторско съдържание

снимка: uselawforyourright.wordpress.com

Напоследък забелязвам, че в родните медии и блогове (или по-точно псевдо блогове) има липса на елементарна култура, що се отнася до чуждото съдържание и използваните източници. Много са малко „големите“ медийни сайтове, които си позволяват „лукса“ да си посочват източниците – имена и брандове няма споменавам, но са сред най-големите и уважавани (не и от мен) източници на информация в родното онлайн пространство.

Наскоро установих, че и аз съм станал жертва на такова нещо и естествено, почнах да се ровя из нета, за да видя има ли някъде добре описано как да се защитим от такива злоупотреби. Не ми отне много време, преди да попадна на прекрасната статия в блога на Васил Тошков, който много добре е посочил модерните методи за борба с кражбата на авторско съдържание – 99% от съдържанието на TechStationBG е точно такова.

И тъй като аз съм адски против кражбата на съдържание и ценя труда на другите, питах Васил Тошков дали мога да публикувам копие на статията му по темата – отговорът бе позитивен 🙂 Естествено, ползвам rel=“canonical“ таг, за да не става дублиране на резултатите в SERP-овете на Гугел.

Приятно четене! Ако статията ви е харесала, най-долу има линк към оригинала – отидете и оставете коментара си, споделете материала с приятели и/или поне му дайте един Like във Facebook 🙂

1. Опишете лиценза на съдържанието

Много хора несъзнателно позволяват да ги крадат легално, като не определят лиценза на съдържанието си и не описват спрямо същия как искат да бъдат цитирани като автори при евентуално копиране. Определете своя Creative Common лиценз. Аз лично предпочитам варианта BY-NC-SA. Тоест, съдържанието може да се копира само на сайтове с некомерсиална насоченост. Така директно забранявате всички сайтове с реклами да Ви копират.

Много е важно да определите как искате да бъдете споменавани при копиране, отговарящо на лиценза Ви. Тук задължително трябва да споменете, че ако копирането е в уеб сайт, трябва да се посочи точният адрес на източника с реална връзка. Ако не го укажете, то могат изобщо да не Ви слагат връзки или те да са nofollow, както е модерно в България. А ако ще публикуват произведението в печатна форма, тогава най-логично е да Ви споменат домейна и името.

2. Атрибутът rel=“author“ от HTML5

Това е бъдещето на борбата с крадците на съдържание. Релацията за авторство не само добавя снимка на автора към всяка негова статия в Гугъл, но и с времето ще бъде фактор за това съдържанието да се класира от сайта на автора си. Ако някой си позволи да копира статия без да запази релацията за авторство, ще следват автоматични наказания за сайта плагиат. Имплементацията е лесна, като най-простият вариант е да добавите от всяка Ваша статия връзка към своя профил в Google Plus с релация „author“.

Има и варианти за сайтове с повече автори и за сайтове с отделна about страница. Следващото видео обяснява основните варианти за имплементация на rel=“author“.

3. Използвайте Tynt

Tynt е услуга, която автоматично добавя връзка към източника при всяко копиране на текст от сайт. Изключително полезна услуга, която превръща факта, че Ви копират в източник на връзки. В нормалните държави, когато се цитира даден текст, хората по навик слагат връзка към източника. Въпрос на култура. И това е сигнал за търсачките да дават повече тежест на авторския сайт. В България това трябва да се налага изкуствено с услуги като Tynt.

4. DMCA Notice

Оттук нататък следва тежката артилерия и по-точно как да си търсите правата, ако Ви копират съдържанието и не може да се разберете с думи това да спре и всичко копирано да бъде премахнато. Първата стъпка е да подадете DMCA известие. Реагират за по-малко от 24 часа. До сега не съм имал отказ. Като резултат краденото съдържание се деиндексира от водещите търсачки. Имал съм случаи да премахват от индекса цели сайтове на плагиати. Отделно започват да ги заплашват със закони и съдилища.

5. Удар по Google Adsense

Според правилата на Google Adsense, издателите нямат право да поставят реклами върху крадено съдържание, което е с лиценз за некомерсиално ползване. 90% от сайтовете, които крадат съдържание, имат и AdSense. Аз лично заплашвам собственика, че ще подам сигнал, при което ще си загуби натрупаните стотинки. Действа безотказно. В краен случай може и да подадете сигнал, със сигурност ще боли.

6. Съд

До тук не съм стигал и не искам да стигам. Методите до момента са ми били напълно достатъчни да изчистя всяко едно копирано от мен съдържание. Има много успешни дела за авторски права, така че няма нищо лошо в това човек да си търси правата и по съдебен път. Съдебната система обаче е много бавна и тромава. Осъжданията са за малки суми. В Интернет има много примери как се процедира в такива случаи.


Лично от нас много често крадат съдържание и мога смело да кажа, че в момента съм успял всичко да изчистя до последното копие. Имали сме случаи блог да пада в класирането заради това, че някой по-авторитетен го краде. След премахването на копираното съдържание, нашият сайт си възвръща веднага позициите.

Как да проверите дали ви крадат съдържанието? Аз поддържам инструмент за проверка на уникалност на текст, чрез който веднага става ясно дали един текст се среща някъде в Интернет и къде. Другият полезен инструмент е Copyscape, който също работи много добре. Проверявайте си съдържанието редовно и ако някой ви копира си търсете авторските права!

Оригинал


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :)

Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+

Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

© 2017 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie