Google дърпа шалтера на Buzz, Jaiku и други

Google са най-голямата интернет компания днес. Компания, която разработва много проекти, но от тях оставя само най-добрите и най-доходните. Най-пресните официални новини от Гугел са, че скоро услугата Google Buzz ще бъде спряна, а на 15-ти януари 2012 г. ще я последват Jaiku, Code Search и API-то към него, University Research Program за Google Search, както и социалните функции на iGoogle. От компанията не посочват причини за тези действия, но аз имам няколко логични тези 🙂

Спирането на Google Buzz е напълно логично и разбираемо, защото тази услуга на практика дублира функционалността на Google Plus (Google+), а и не успя да привлече достатъчно потребителски интересе. А както сигурно сте чули, Google+ имаше феноменален старт, продължава да набира фенове и да се радва на завидна популярност сред онлайн медиите и обществото.

Jaiku е микроблогинг услуга, която Google купи през 2007-ма година. Тя е подобна на Twitter, но и тук причините за спирането ? са като тези при Buzz – функционалността се препокрива с тази на G+. Jaiku ще спре да работи на 15-ти януари 2012 г. като потребителите ще имат възможност да изтеглят информацията си от мрежата.

Социалните функции и приложения на iGoogle също ще бъдат премахнати на 15-ти януари 2012 г. Според мен логичното обяснение тук отново се крие в Google Plus.

На 15-ти януари 2012 г. ще бъдат спрени още Code Search и API-то към него. Малко от вас са чували за Code Search – един проект, който дава на хората възможност да търсят Open Source кодове из цялата интернет мрежа. На мен лично Code Search много ми допада, защото си падам по Open Source, но явно съм един от малкото, щом от Google са преценили, че не си заслужава да продължават да го поддържат.

University Research Program за Google Search също спре в средата на първия месец на 2012 г. Тази програма е предназначена за ползване от малък брой академични изследователи, предоставяйки им достъп до резултатите от търсенията в Google. В случая се чудя дали причината за спирането на програмата е предотвратяване на изтичнането на информация или просто вече не си заслужава поддръжката.

По рано тази година от компанията обявиха, че дърпат шалтера и на Google Labs – един много готин и интересен продукт… Явно в Google вършее някаква оптимизация на всичко!

Източник: Google


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :) Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+ Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

One Response to “Google дърпа шалтера на Buzz, Jaiku и други”

  1. […] както повечето неуспешни проекти на Google, Wave ще бъде спрян скоро. Всъщност, това не е нова новина […]

Leave a Reply

© 2024 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie