Google иска да купува Yahoo?

Може би слухът, че Google има намерение да купува Yahoo не е изненада за никой. От няколко дни насам се носи точно такава мълва, тръгнала от доста стабилен и сигурен източник, а именно Wall Street Journal. Според неофициалната за момента информация, от Google са се свързали с поне 2 инвестиционни дружества и са обсъждали възможностите за евентуално придобиване на бившата най-популярна интернет търсачка. Освен Google, за евентуалнi купувачи се спрятат още Microsoft, които имат 10 годишен договор с Yahoo!.

От години Yahoo не успява да грабне потребителите и дялът на компанията в интернет търсенето намалява с всяка изминала година. От известно време насам Yahoo си партнира много близо с Microsoft и наскоро се разбра, че дори резултатите в Yahoo са почти изцяло „powered by Bing“. Стигна се до там, че от Y! дори решиха да спрат популярния сред уебмастъри и SEO-та инструмент Yahoo! Site Explorer.

За момента информацията, че Google обмисля придобиване на Yahoo е все още само един слух, но няма да се учудя ако наистина видим подобен ход от страна на интернет гиганта. Все пак не мога да не взема предвид коментара в WSJ, че подобен ход може да не бъде одобрен от антитръстовите регулатори в САЩ. Подобно действие от страна на регулатори е напълно разбираемо, имайки предвид, че в момента имената в интернет търсенето в световен мащаб са 3 – Google, Bing и Yahoo. Евентуално придобиване и поглъщане на Yahoo от страна на Google би формирало един вид монол в тази ниша, имайки предвид сегашния пазарен дял на Google.

За момента се въздържам от коментар по темата, но определено 2012 година ще бъде доста интересна в света на SEO-то и SEM-а 🙂

чрез Mashable; снимка Wikipedia


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :) Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+ Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

2 коментара to “Google иска да купува Yahoo?”

 1. Valentin Petkov каза:

  Zdr
  Dimitar,
  edin savet maxni tazi snimka.

  RE: „Google иска да купува Yahoo?“

  U.S. Court nikoga nyama da pozvolyat MURGER Google & Yahoo

  Google too BIG !!!!

  Valentin

  • Имам питане – каква би била причината да махна снимката?

   А за придобиване на Yahoo от страна на Google, като цяло аз също съм леко скептичен и не мисля, че FTC ще позволят нещо подобно… но винаги има % вероятност и за изненади 🙂

Leave a Reply

© 2017 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie