Hubble продължава да ни изумява

Телескопът Hubble е изведен в орбита около Земята през 1990 година. От тогава до ден днешен неговите снимки продължават да променят разбиранията ни за Вселената и всичко свързано с космоса. През май 2009, Hubble получи нова камера и съвсем наскоро пристигнаха първите снимки, направени с нея. Със сигурност Hubble ще продължава да ни учи още дълги години и доказателство за това са новите снимки, които бяха публикувани от NASA на 11 септември.

Първата снимка показва галактическия куп Абел 370 (Abell 370); на втората е заснета мъглявината Пеперуда (Butterfly Nebula), известна и като NGC 6302; номер 3 –  формирането на звезда в мъглявината Карина (Carina Nebula); 4 – спираловидната галактика NGC 6217, която се намира на 6 милиона светлинни години от нас; петата снимка представя най-големия сферичен звезден куп Омега Кентавър (Omega Centauri), съдържащ над 1 милион звезди; последната документира група от 5 галактики, известна като Квинтет на Стефан (Stephan’s Quintet).

Източник: NASA

PS: 5 от 6-те снимки галерията тук са с резолюция 1600×1200 пиксела, но в посочения източник са с много по-висока резолюция 😉


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :)

Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+

Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

© 2017 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie