Откриха 8-ми пръстен на Сатурн

Телескопът Спицър (англ. Spitzer), който позволява на учените да изследват вселената в инфрачервения спектър, наскоро направи поредното си откритие. Обсерваторията е открила още един пръстен на планетата Сатурн. Това е 8-мият пръстен на 6-тата планета в нашата Слънчева система и е съставен от много малки частици, които не отразяват видимата светлина. Това е и причината той да бъде открит чак сега, благодарение на инфрачервените сензори на Спицър. Новият пръстен е огромен, колкото 1 милиард планети с размера на Земята.

Saturn-8th-Ring_01Saturn-8th-Ring_02

На пръв поглед откритието не изглежда толкова значително, но всъщност показва, че имаме да учим още много за Космоса. Изучаването на Вселената обаче е огромно предизвикателство и докато не изобретим двигатели, с които да пътуваме поне със светлинна скорост, не виждам как ще успеем да научим много.

Източник: Mail Online

В момента голяма част от знанията ни идват благодарение на изведените в Космоса телескопи, известни като „Великите Обсерватории“ на NASA. Най-известната от тях е телескопът Хъбъл, който е изведен в орбита около Земята преди 19 години и до днес продължава да прави своите невероятни открития. Следващият е Спицър – инфрачервена космическа обсерватория, изстреляна през 2003 година. В момента тя се намира в орбита около Слънцето, с изчерпан запас от хелий, но продължава да функционира. Следват обсерваториите Чандра Рентгенова Обсерватория и Комптън Гама Лъчева Обсерватория, които гледат Вселената в инфрачервения спектър и ни показват неща, които иначе няма как да видим.

Тъй като жизненият цикъл на Хъбъл наближава своя край, NASA планира от доста време негов наследник. Това е космическият телескоп Джеймс Уеб. Той ще има по-голямо огледало и ще обикаля земята в по-далечна орбита от тази на Хъбъл, отвъд Луната. Джеймс Уеб ще ни позволи да вникнем много по-надалеч и чрез него ще търсим истината за раждането на Вселената – Големия взрив.

Забележка: В орбита има и други изведени телескопи, но техния предвиден живот е много кратък, затова и не съм ги отбелязал в този пост.


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :)

Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+

Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

© 2017 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie