Телескопът Хъбъл (Hubble) засне сблъсък между две галактики

Телескопът Хъбъл отново ни дари с красива снимка на част от Вселената. Този път изведеният в земна орбита телескоп е хванал в крачка 2 боричкащите се галактики, които са на път да се слеят. Битката се развива на 250 милиона светлинни години от нас в съзвездието Рак. Според учените, това е достатъчно далеч, за да не бъдем облъчвани от освобождаващата се при сблъсъка между звездите енергия.

Обектът на снимката е известен под имената NGC 2623 или Arp 243 и представлява горе-долу 1/2 от целия процес при сливането на две галактики. Вече са се оформили двете опашки в края и след още няколко милиарда години това ще бъде една нова галактика.

Учените смятам, че същата съдба ще сполети в близките 5 милиарда години нашата галактика, Млечния път, и Андромеда, като превес ще окаже втората. Някои казват, че специално Слънчевата система, в която се намира Земята, има шанс да оцелее, защото се намира в края на Млечния път, но със сигурност няма да е същата.

Източник: MSNBC


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :)

Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+

Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply

© 2017 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie