5 неща, които не трябва да има в един блог

През последния месец оставих на по-заден план работата по TechStationBG, защото се претрупах с друга работа по разни проекти. Все пак когато човек си даде краен срок за дадена задача, той трябва да бъде спазен, нали? Но докато се занимавам със странични неща, през главата ми се въртят мисли от сорта на „Какво не трябва да има в един блог?“ или „Какви са вредните елементи за един блог?“ – все интересни въпроси.

По света има адски много хора, всички с различни вкусове и разбирания. Всеки иска да бъде уникален по свой собствен начин и няма нищо лошо в това, но точно в стремежа си към уникалност и отличаване от останалите някои от хората, който имат собствени блогове, слагат какви ли не ненужни елементи по страниците си.

Напоследък имам куража и самочувствието да пиша съвети по отношение на блогването, след като вече над 3 години се занимавам активно точно с това. Следя доста блогове и съм минавал през адски много. Точно както съм написал в заглавието, ще посоча 5 неща, които не трябва да има в един блог. Естествено, няма да оставя само някакви голи твърдения, а ще драсна и по 2-3 изречения в защита на мнението ми.

Пет неща, които не трябва да има в един блог:

 1. Pop-up реклами – по принцип няма нищо лошо в онлайн рекламата, особено за блогърите. Все пак това е едно от нещата, които покриват разходите по домейна и хостинга. Доста е дразнещо обаче, ако още с отварянето на страницата пред лицето ви се изцвъка pop-up реклама, нали? Прави лошо впечатление, натоварва страницата и се опитва да отвлече вниманието на посетителя от съдържанието – нещото, заради което човекът е дошъл в блога. Затова смятам, че използването на такъв тип реклама, било то за промотиране на ваш собствен продукт или мейлинг листа, е тотално ненужно.
 2. Музикален фон – Отваряте страница, на която попадате за пръв път, и БУМ – започва да се чува някаква музика… Може да ви е по вкуса или точно обратното. И в двата случая това отново отвлича вниманието на читателя и забавя зареждането на страницата. Ако много държите да имате музика на сайта ви или ви се налага поради тематиката, сложете плеър, който да НЕ се пуска автоматично с отварянето на страницата – ако посетителят иска да си пусне музика, ще го направи.
 3. Граматични грешки, дълги изречения и липсата на параграфи – Написано правило е, че блогърите трябва да притежават много добра граматика. Допускането на правописни и граматични грешки не прави добро впечатление. Да, не всеки е перфектен, но поне може да стремите да сведете до минимум грешките и да се учите от тях. Също така е много важно съдържанието да бъде разделено на параграфи, за да могат посетителите да се ориентират по лесно. Замислете се дали би ви било приятно да четете статия от няколко страници, която да не е разделена на параграфи. Препоръчително е и да се избягват прекалено дългите изречения – тъкмо сте вникнали в смисъла и следва поредната запетайка, с поредното вмъкнато обяснение за нещо различно… и трябва да прочетете изречението отново… и отново, докато разберете какво точно е искал да каже автора.
 4. Зле подбрани цветове – дизайнът на един блог е много важна част, защото това е първото нещо, което виждат посетителите. Попадал съм на много красиви и добре изглеждащи блогове, но с кофти подбрани цветове. Например, червеното и черното са подрани за основни цветове – червени менюта и бутони; черен фон. И хоп, съдържанието се визуализира в близък до тези цветове, което е грешно. Все пак точно съдържанието е най-голямата сила на един блог. Точно то привлича посетителя, а не червените бутончета и менюта. И ако съдържанието се различава трудно от останалите елементи, това затруднява читателя и е много вероятно той да избяга, търсейки друг източник на информация.
 5. Плагиатстване – Идеята на блогването е човек да покаже своята личност, мнение, мисли… а не да копира останалите. Това е грешка, която съм срещал при много, ама много родни и чужди блогъри – някой написал хубава статия и давай да я копираме. Това е голяма грешка! Ако копирате всичко, почти едно към едно, ще покажете на читателите ви колко безидеен сте и как не уважавате труда на останалите. Добре, нечии материал ви допада – ползвайте го за муза и покажете ВАШИТЕ мисли и мнение, а в края на вашата публикация посочете откъде сте черпили вдъхновение (никой няма да ви се разсърди). Е, когато става въпрос за писане на новини, няма как да се избегне посочването на основната информация, която идва от друг източник. Но и в този случай нищо не пречи да изкажете вашето мнение.

Та, това са 5-те лоши неща в блогове, които през годините са оставили в мен негативни спомени. С всяка публикация се опитвам да ги избягвам, особено плагиатстването и граматичните грешки. Да, признавам си, не съм перфектен и допускам грешки при писането, било то чисто технически или от бързане. Обаче след публикуването на каквото и да е, после минавам и си го прочитам, с цел да намаля грешките до минимум.

Ако имате да добавите нещо или смятате, че някъде бъркам, оставете ми коментар 🙂

[adrotate group=“5″]


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :)

Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+

Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

2 коментара to “5 неща, които не трябва да има в един блог”

 1. Frog каза:

  Добри съвети. Дано ги прочетат повече хора и, което е по-важното, да ги приложат. 🙂

 2. reduta каза:

  Искам да споделя по темата някои свои мисли.И така съм тук , едное да отбележа че така изброените недостатъци са логични.Много от дразнещите причини се дължат именно на тези характерни за блоговете особености.Но имам впечатлението че би могло , като се облегнем на постиженията в областта на техниката и като се потърсят по-нестандартни решения да се разнообрази блогването във всичките му аспекти.

Leave a Reply

© 2017 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie