М-Тел ще придобива Спектър Нет и Мегалан!

Точно на първият учебен ден и ден след 15-я юбилей на М-Тел, част Telekom Austria Group, операторът обяви официално, че смята да придобива на 100% два от най-големите интернет доставчици в България (или оператори на високоскоростни фиксирани мрежи) – Спектър Нет АД и Мегалан Нетуърк ООД. Сделката е на обща стойност от 72 милиона евро, като двете компании имат общо над 120 хил. абоната, които се радват на бърз и надежден интернет – Мегалан оперира само на територията на София (за момента), а Спектър предлага услугите си на доста повече места в страната. В случай че Комисията за Защита на Конкуренцията (КЗК) одобри сделката, двата оператори на високоскоростни фиксирани мрежи ще продължат да работят като самостоятелни звена за период около 18 месеца, като ще бъде запазен мениджмънтът и служителите им.

С този ход М-Тел ще се опита да конкурира доста яростно монополиста на фиксирани услуги на българския пазар – БТК – като първите нови продукти на австрийската компания би трябвало да се появят още през тази година. От двете придобивани компании излязоха със съобщения към техните клиенти, като и в двете изявления се твърди, че този ход е за доброто на всички – съдейки обаче по коментарите из форумите на СПнет и Мегалан, немалка част от потребителите не одобряват сделката. Това най-вероятно се дължи на липсата на каквато и да е информация относно услугите, цените, договорите и евентуалните промени, които М-Тел ще наложи.

Фактът, че М-Тел иска да придобива изцяло двете компании ме навежда на мисълта, че имената Спектър Нет и Мегалан ще изчезнат, а предлаганите от тях услуги ще бъдат преименувани. Това мое предположение бе потвърдено, макар и непряко, от изявлението на г-н Р. Коларов, директор „Инфраструктура“:

Понеже доста се спекулира с обвързващите договори искам да внеса малко яснота по темата – Спектрум Нет продължава да съществува като самостоятелно юридическо лице, което означава, чв договорите подписани към момента между Вас (нашите клиенти) и фирмата са действащи и актуални. Никой няма да променя едностранно тези договори и никой няма да ги трансформира в срочни (едно или двугодишни).

Очаквайте в скоро време да има нова оферта за тройна или четворна услуга от страна на Мтел, която ще се предлага успоредно с настоящите услуги на компанията в мрежата на Спектрум Нет. Ако някой от Вас хареса тази оферта доброволно ще има възможност да прекрати договора си към нас и да подпише нов с Мтел, така че на който му харесват новите условия предлагани от Мтел може да се прехвърли към тях, на който не му харесва ще продължи да ползва текущите услуги при старите условия.

По ясно от това не мога да го кажа …

Това обаче важи за следващите „около 18 месеца“. Предполагам, че през този период М-Тел постепенно ще започне да налага своето име, като в крайна сметка всичко ще бъде обединено под един бранд. Признавам, че това е чиста спекулация, но съм наблюдавал подобни сделки и всички са се развивали по почти еднакъв начин. Интересно ми е дали М-Тел ще запази необвързващите договори (месец за месец), които Спектър Нет предлага…

Източници: М-Тел, Форумите на Спектър Нет, Форумите на Мегалан


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :) Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+ Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

2 коментара to “М-Тел ще придобива Спектър Нет и Мегалан!”

  1. TechStation BG каза:

    Само да поясня – М-Тел все още не е собственик на двете компании, затова съм писал в бъдеще време. Докато Комисията за Защита на Конкуренцията не одобри сделката, М-Тел нищо не са придобили 🙂

© 2017 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie