SEO Конференция 2011 – Моите впечатления [#bgseo]

SEO Конференция 2011

SEO Конференция 2011 беше третото издание на българското събитие, на което се събират повечето специалисти от SEO бранша в страната ни. Тази година (най-накрая) и аз имах възможността да присъствам (като публика), да слушам лекции от най-добрите български SEO специалисти и да се видя с други хора от моята порода.

И както на всеки човек, който присъства за пръв път на събитие сред почти тотално непознати хора, аз се забих в Зала 1… от началото, та чак до самия край (окол 18:30).

Естествено, откриването започна в 9:45 с усмхнатия Огнян Младенов – организатор на SEO Конференция 2011, българско SEO гуру и собственик на SEOM.bg. В типичният за него отпуснат и ведър стил, той благодари на всички в залата и се оттегли на заден план, връчвайки микрофона в ръцете на Мартин Христов – съорганизатор (от Averank), с много позитивно излъчване и отлични ораторски умения.

И след бурни аплодисменти от многото хора в залата (сигурно бяха над 300), на сцената бе поканен първият лектор в Зала 1.

„Изграждане на онлайн репутация – как, защо и на каква цена” – Калин Василев

Онлайн репутацията все повече става основен фактор при вземането на решения и успешното съществуване на бизнеса в днешно време. Все повече хора ползват търсачките, за да изберат коя марка, продукт или услуга е по-добра за тях, като правят своя избор на база резултати в Google. Посещавайки лекцията, Вие ще разберете как най-ефективно да изградите своята онлайн репутация в търсещите машини, как да се справите с негативните резултати и да оборите отрицателните мнения в Интернет пространството. Ще намерите отговор на въпроси като “Защо ми е необходимо добро онлайн представяне, след като моят бизнес изцяло е офлайн?”, “Колко струва добрата онлайн репутация?” и “Как да се справя с негативните резултати в Google?”

[iframe width=“520″ height=“425″ src=“http://slides.bg/docs/embed/id:542/color:default/transparent:true/download:true/“]

 

Като цяло се получи едни много ясно и професионално представяне на това, как да се изгради добър имидж на един бизнес в интернет пространството. Е, според мен г-н Васил сподели и прилагането на някои черни SEO техники, но повечето неща бяха напълно нормални за показването на един бранд в добрата му светлина. В крайна сметка си записах доста неща, които не знаех по темата, така че това определено беше една добре представена и поучителна лекция.

Последва кратка почивка – колкото за по 1 цигара и кафе, след което на сцената извикаха Камелия Георгиева, която представи:

„Facebook и оптимизация за Facebook“

След като е създадено съдържание във вид на текст, снимки и видео КАК да бъдат използвани инструментите, които ни предлага Facebook.

Измерване и анализ на постигнатите резултати. Подобряване и оптимизация на съдържанието. Как да създадем страница в Фейсбук без да има “мъртви души”. Как да направим феновете по-активни и ангажирани. Управление и поддръжка на Файсбук страници, групи и събития. Популяризирането им. Интегриране на социалните елементи и комуникация в реално време 24/7.

[iframe width=“520″ height=“425″ src=“http://slides.bg/docs/embed/id:545/color:default/transparent:true/download:true/“]

 

Първо да започна с позивитните отзиви към тази лекция – изключително полезна!!! Камелия каза неща, които много малко хора в залата знаеха – съдя по реакциите на хората. Гледайте слайдовете! Няколко пъти!

Основната ми критика е към лекторката – Камелия сякаш я беше страх да говори на микрофона. Седеше в страни от него и говореше плахо и тихо, дори в един момент някоя от публиката я помоли да се доближи до микрофона. Най-лошото беше, че тази така интересна и много полезна лекция бе представена някак си набързо – неведнъж слайдовете бяха сменяни буквално през 1 секунда, а някой подтеми пренебрегвани с надменното „Това го знаем“.

След края на лекцията на Камелия чувах само критики – никой не се бе опитал да се заслуша в думите й – аз обаче го направих и вече доста мощно следвам полезните й съвети. Камелия, Благодаря ти за тази лекция, макар и зле представена. Следващият път давай много по-смело и по-уверено – имаш на какво да научиш хората!

 

И отново последва кратка 15-минутна почивка – пак цигарка, но този път с минерална вода. За разлика от предишните две лекции, на тази сякаш хората се бяха посабудили. Убеден съм, че за това им състояние заслугаха имаха немалкото кафета, но и името на Пламен Русев определено ги е накарало да се събудят 🙂 Неговата лекция беше на тема:

„Основни фактори и индикатори за успех на маркетинга в социални медии и мрежи“

Пламен ще представи един задълбочен поглед върху основните индикатори за успех в социалните медии, ще даде примери за успешни кампании и ще направи анализ на целите и тяхното испълнение. Неговата лекция ще ви помогне в процеса на създаване на план за маркетинг в социалните медии и изчисление на възвращаемостта на вложените инвестиции.

Г-н Русев обаче все още не е публикувал слайдовете от лекцията си в Slides.bg (много готин сайт, БГ аналог на slideshare.net). Накратко от мен за тази лекция – ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБРО ПРЕДСТАВЯНЕ! Още от първата секунда Пламен Русев успя да грабне вниманието на цялата публика, давайки доста забавен пример защо е дошъл на SEO Конференция 2011 облечен със сако, тениска и къси гащета (е, официални бяха, но все пак…). А според отговорите на запитването му към приятелите му във Facebook, ТЪЩА му гласувала да дойде ГОЛ – LOL! След това дойде и същината на темата, отново представена на разбираем език, дори и за зелени грахчета в този аспект (като мен). Най-важният урок от тук – СЛУШАЙТЕ!

 

След невероятната лекция на Пламен Русев дойде ред и на обедната почивка. Повечето хора се наместиха в заведенията в Интер Експо Център – София, но аз като пълен дебил, с още няколко колеги, тръгнахме към Дружка (май беше 2)… да търсим някаква кръмча, избрана от Google Places. Е, намерихме кръчмата, ама в нея имаше някакво частно парти 🙁 В крайна сметка хапнахме набързо в някакво квартално заведение и тръгнахме обратно към SEO Конференция 2011.

С много малко заскъснение се наместихме на средните редове и се втренчихме в инж. Евгени Йорданов, който говореше за:

„Социалните мрежи като част от света на SEO“

Социалните мрежи играят ролята на мостове за вашите фирмени уебсайтове към по-широка публика. Само с вашия сайт, можете да достигнете основно до хора, които са запознати с вашия бизнес и които имат идея за вашия точен URL. Само че за хора, които никога не са чували за вас, вашият бизнес и вашия уебсайт не съществуват. С помощта на социалните мрежи като Twitter и Facebook, достигането до повече хора извън вашите възможности е наистина постижимо. Социалните мрежи имат силата да свързват хора от различен опит и възможности и да разпръскват информацията само с няколко клика.

[iframe width=“520″ height=“425″ src=“http://slides.bg/docs/embed/id:557/color:default/transparent:true/download:true/“]

И точно както при Пламен Русев, отново всички бяха втренчили погледи в Евгени, СЛУШАХА и попиваха всяка негова дума! Уникална лекция! Перфектно изнесена, интересна, поучителна и забавна (особено накрая). За мен това беше незабравим урок как мога да се възползвам и да използвам социалните мрежи за SEO цели (и не само). Кое, как, къде – всичко беше поднесено на публиката много добре. А финалът… финалът съм сигурен, че всеки от присъстващите го помни – видеото на „Шпиглер Акулата – Бъдещето на Марк Зукерберг“!!! Силни смехове в залата, последвани от бурни и напълно заслужени аплодисменти… Браво, Евгени! Аз лично искам още такива презентации!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=A0xkGx_yHf4]

След суперяката лекция на Евгени, естествено, излязохме за фас пауза и всички продължаваха да говорят за видяното, като се чуваха само позитивни коментари. И обратно към Зала 1…

Там на сцената ни чакаше Станислав Димитров (от HopOnline), който щеше да ни говори за:

„Локално търсене за глобален маркетинг, практическо ръководство“

Практическо ръководство за Google Places – представяне и предимства, нови функционалности, позитивни и негативни фактори, често срещани проблеми, интеграция с други location-sharing услуги, полезни инструменти и ресурси.

[iframe width=“520″ height=“425″ src=“http://slides.bg/docs/embed/id:551/color:default/transparent:true/download:true/“]

По мое мнение Google Places (известно преди като Google Local) не е толкова популярно в България, колкото извън нея. Но както знаем, при нас новостите идват, когато навън вече са се превърнали в поредното нещо от ежедневието на хората. Станислав обаче ни представи това сравнително ново за БГ пазара животно „Google Places“ и то по много професионален начин – кое, какво, защо и как 🙂 За мен тук намяше почти нищо ново, тъй като следя Google Places от известно време и съм изял нямалка част от литературата по темата. За повечето присъстващи обаче, лекцията явно бе доста поучителна и съм сигурен, че в момента доста от тях са започнали да експериментират и да четата по темата.

 

И пак 10-15 минутна почивка, прекарана в пушкома 🙂

Обратно в Зала 1. Васил Тошков (Cloxy) беше вече на сцената и си подготвяше материалите на тема:

„SEO и архитектура на сайт“

Лекцията се състои от две части. В първата част ще стане въпрос за структурата на една страница като HTML документ. Ще бъдат представени новите семантични тагове в HTML5 и как семантиката влияе на SEO. Във втората част ще се говори за структурата на цял един сайт. Ще бъдат разгледани различни видове структури с техните предимства и недостатъци, както и някои методи за борба с дублираното съдържание. В края на лекцията се разглеждат някои често срещани грешки при определянето на архитектурата на сайт.

[iframe width=“520″ height=“425″ src=“http://slides.bg/docs/embed/id:548/color:default/transparent:true/download:true/“]

 

Какво ни представи Васил Тошков? Представи ни бъдещето в Интернет или HTML5 🙂 Кратко, ясно и разбираемо… някак типично за добър програмист. Без излишни думи, спретнато, точно като един добре написан код на страница. Лекцията на Васил наистина не бе толкова зашеметяваща, колкото тези на Пламен Русев и Евгени Йорданов, но беше полезна, поучителна и хората СЛУШАХА. Горещо препоръчвам да си запазите слайдовете, защото съм сигурен, че много скоро ще ви потрябват 🙂

 

Фас пауза с кафе, приказки, все повече хора в пушкома… и бавно се запътихме пак към Зала 1, където Калин Каракехайов ни чакаше, за да ни говори за:

„Линкбилдинг и изграждане на мрежи от сайтове в българското уеб пространство“

Основният фактор за успешно SEO в средно- и трудноконкурентни ниши са линковете към сайта. Презентацията ще представи различни методи за линк билдинг от гледна точка на оптимизацията в Българския уеб, като ще се фокусира върху успешното създаване на много сайтове, обвързани в мрежа (т. нар. сателити). Посетителите ще получат много конкретни и лесно изпълними съвети за натрупването на линкове с минимални разходи на време и пари.

[iframe width=“520″ height=“425″ src=“http://slides.bg/docs/embed/id:546/color:default/transparent:true/download:true/“]

 

Ммм… няма как да се въздържа и да не изкоментирам тази лекция. Съгласен съм с думите на Калин, че link building-ът е важна част от една SEO стратегия, но не и че е ОСНОВНИЯТ! През цялото време слушах само и единственото за едни черни (black hat) SEO техники, които се използваха преди 1-2 години, но Google.com успя да ги спре. Говоря за правене на множество сателитни сайтове, които да линкват към един определен; купуване на множество линкове; линкове от сайтове за обяви; социалки. Явно в Google.bg тези поостарели техники все още работят, но това скоро ще се промени – спамът и anti-guidelines техниките ВИНАГИ се наказват, просто е въпрос на време.

С извинение, но за мен лекцията на Калин може да бъде един добър урок за всички „КАК ДА НЕ ПРАВИМ ЛИНК БИЛДИНГ“. Ако не ми вярвате, отивайте на SEOmoz.org и започвайте да четете по темата. Ако пак не искате да ми повярвате – направете си един блог или малък сайт и почнете да му цвъкате по много линкове; след 2-3 месеца спрете. Да, възможно е да сте се застопорили на първа страница (дори и първа позиция) за конкурентна ключова дума. Ok, оставете сайта/блогът на мира и вижте колко време ще изтрае, преди от Google да го баннат от SERP-овете и да го разкарат от index-а 🙂 Правил съм този експеримент – издържах 11 месеца преди да ме усетят. Сами си направете сметката дали си заслужава.

П.С: В последния параграф изразих една доста силна критика, но това беше неизбежно. Не толерирам спамерските и черни техники! Не обичам и когато някой противоречи на твърденията си. Не обичам и когато някой дава на хората нещо, но споменава само позитивните неща, пропускайки негативните!

Официалният сайт на SEO Конференция

Снимки от конференцията от фотографа на свободна практика Младен Борисов

Е, това видях на SEO Конференция 2011. Бях там за пръв път, но определено няма да ми е последния 🙂

П.С: Една малка класацийка на лекции в Зала 1:

1. Евгени Йорданов – „Социалните мрежи като част от света на SEO / Пламен Русев – „Основни фактори и индикатори за успех на маркетинга в социални медии и мрежи“

2. Васил Тошков – „SEO и архитектура на сайт“

3. Калин Василев – „Изграждане на онлайн репутация – как, защо и на каква цена“

4. Станислав Димитров – „Локално търсене за глобален маркетинг, практическо ръководство“

5. Камелия Георгивеа – „Facebook и оптимизация за Facebook“

6. Тук би трябвало да е лекцията за линк билдинга на Калин Каракехайов, но и аз като Google реших да накажа спама и черното SEO…

 

ППС: Линковете в статията са подбрани към тези, които съм сметнал, че ги заслужават… Пламен Русев не знаех с какво иска да го свържа – ако прояви желание, да драсне един бърз коментар и ще го линка 🙂


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :) Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+ Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

6 Responses to “SEO Конференция 2011 – Моите впечатления [#bgseo]”

 1. Momchil Petrushkov каза:

  Бравос Димитрий! Мнооого точно си описал всичко!

 2. LaptopiaBG каза:

  Много добър обзор, браво!  Не може да има сравнение с реалното присъствие, но …отличен за автора!

 3. Ihchieva каза:

  Много добри отзиви. Впечатлена съм и от презентациите. Радвам се, че мога да намеря всичко на едно място. Било е наистина интересно. Съжалявам, че не присъствам лично.

  • TechStation BG каза:

   Да, като цяло по-голямата част от отзивите са добри 🙂 И наистина има за какво да съжаляваш. Имаше няколко много добри лекции, които бяха еталон за това как се прави!

   Догодина пак 🙂

 4. Анонимен каза:

  Единственото, което мога да кажа е че СЪЖАЛЯВАМ, че виждам тази статия толкова късно! Мога да те поздравя за доброто отразяване на конференцията и да ти благодаря за изключително добрите думи по мой адрес. Не съм сигурен дали ги заслужавам, чак толкова много, но определено благодаря за признанието. То значи много за мен!

Leave a Reply

© 2024 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie