Razer BlackWidow Ultimate Ревю

Като стане въпрос за геймърски аксесоари, първите две неща, които изникват в съзнанието на всеки геймър би трябвало да са – мишка и клавиатура! Всичко останало е от второстепенно значение 🙂 Наскоро получих възможността да разгледам и поразцъкам доста стабилно две яки аскесоарчета от Razer, а именно Черната нинджа мишка DeathAdder Black Edition и механичната клавиатура BlackWidow Ultimate. Мишока вече го разнищих в едно доста обширно ревю и сега е ред на клавиатурата, за която чух какви ли не отзиви от познати и колеги. Но първо малко предистория 🙂

Клавиатурите преди и сега

Клавиатурата може и да се води аксесоар, но е един от първите елементи в компютърната история. Първите компютри са имали клавиатури, макар и не такива като днешните. Имали са клавиатури, защото това е начинът, по който една компютърна машина се управлява… това е контролният пулт, мястото от което се задават командите. Мишката се е появила на по-късен етап.

снимка: http://www.flickr.com/photos/skylive/5292782818/

Клавиатурите са актуални и днес, но вече ги има в какви ли не форми и варианти. Геймърските клавиатури са само един от класовете, но са ми любимия поради брой причини – правят се за хора, които ще ги ползват много и за ВСИЧКО. Писане, яко и мощно цъкане само на не повече от 10-ина бутона и блъскане (от нерви…). Затова една геймърска клавиатура трябва да съчетава много неща в едно – да бъде удобна и ергономична, да издръжа на натоварване и да не се чупи при първата си среща с юмрука на вбесен CS откаченяк, който са го праснали през вратата на Dust 2.

Какво е това чудо Razer BlackWidow Ultimate?

Razer е наложил се лидер в създаването на готини и качествени гейминг аксесоари. От компанията не спират да ни изненадват приятно с новите си продукти, като напоследък определено успяват да ме накарат да се усмихвам при всеки нов анонс.

Механична клавиатура?!? WTF???

Razer BlackWidow Ultimate е една от сравнително пресните добавки в каталога им с геймърски клавиатури, като тя определено спада към високия клас. Уникалното в нея е, че е механична… Което ще рече, че при нея се използва традиционен механизъм на работа – пластинки от благороден метал, които се притискат една към друга и правят контакт. Под всеки клавиш има отделен прекъсвач, който може да се подменя, без да е нужно да се купува изцяло нова клавиатура, за разлика от повечето стандартни клавиатури днес. И за разлика от тях, тук всеки бутон се връща в първоначалното си положение чрез пружина, а не чрез едно силиконово (или гумено) нещо, което прилича на балонче.

Накратко, Razer BlackWidow Ultimate ползва една технология, която беше актуална преди 10+ години и явно продължава да бъде и днес – спомням си, че имах една клавиатура на COMPAQ… бяла… и много шумна, все едно човек ползва пишеща машина. Е, при Черната Вдовица на Razer положението със шума не е по-различно, но за това малко по-нататък.

К’во има в тая кутия?

В кутията на Razer BlackWidow Ultimate не намерих нещо, което да ме накара да пискам от кеф като малко момиченце 🙂 По-скоро бях леко стреснат от теглото й… Наистина, мислех си, че вътре има повече от една клавиатура. Та, в кутията има има:

 • BlackWidow Ultimate
 • Упътване
 • Каталог на Razer
 • Лепящи стикерчета
 • Сертификат

Спецификацийки:

 • Напълно механични клавиши с 50 гр. сила на задействане
 • 1000Hz Ultrapolling™ /1 милисекунда време за реакция
 • Програмируеми клавиши за записване на макрота в реално време
 • Гейминг режим – опция за деактивиране на Windows клавишите
 • 10 персонализирани профила с възможност за смяна в реално време

 • 5 допълнителни макро бутона
 • Клавиши с анти-гоустинг геймърска матрица
 • Мултимедийни бутони
 • Кабел с текстилна оплетка – внушително дебел, завършващ с 2 USB накрайника и 2 x 3.5мм стерео жака – за слушалки и микрофон
 • Прибл. размери в мм: 475(Д) x 171(Ш) x 30(В)
 • Тегло: 1.5 кг

Черната Вдовица на Razer е нереално тежка и стабилна!

Такааа. Неслучайно накрая съм посочил теглото с удебелен шрифт в червен цвят. Кило и 500 грама! Наистина ми е много трудно да ви опиша с думи колко е тежка Razer BlackWidow Ultimate! В интерес на истината, мисля, че дори е по-тежка от официално посоченото тегло…

 

От една страна това я прави много стабилна, създавайки усещане за нещо масивно и издръжливо, а като я сравнявам с Arctrosa, определено се чувствам много по-комфортно. От друга страна обаче не ми харесва, че трябва буквално да я повдигам, ако искам да я преместя с 5 сантиментра (примерно). За наистина добрия grip помагат и гумените крачета, но колкото и да обичам Razer, в случая смятам, че са се престарали с тежестта.

Като цяло не ми допада това, че BlackWidow Ultimate е толкова тежка – просто ми идва в повече. Само се замислям, ако бях Про геймър и трябваше да я мъкна до залата, където е турнира… Лаптопът ми е малко по-тежък FFS!

Визия и комфорт:

Типично за повечето предложения в каталога на Razer, BlackWidow Ultimate е доста лъскава… и черна 🙂 Една добре позната класна визия на нещо наистина качествено… казано накратко. Цялата горна част е лъскава, с изключение на бутоните, които са матирани и това определено предотвратява плъзагането на пръстите ви.

По-интересното е, че профилът на BlackWidow Ultimate е леко повдигнат в задната част, което я прави доста удобна за работа, без да се налага да я повдигате чрез гумираните крачета. На 90% мога да похваля Razer за добрата им работа, що се отнася до излъчването и комфорта – мога да пиша с часове, но с кратки почивки. Останалите 10% ги причислявам като минус, поради липсата на подложка за китките -щеше да е доста по-удобно, ако имаше такава подложка, защото и профилът на Черната Вдовица, и този на бутоните е доста висок. Това определено изморява китката и се налагат кратки почивки, най-вече при по-продължителна работа.

 

Оставяйки настрана горната забележка, няма как да пропусна да похваля Razer, че на дясната страна на BlackWidow Ultimate са поставили USB порт и още два 3.5мм жака – за слушалки и микрофон. Имайки предвид, че аз съм доста върл противник на многото кабели, излизащи от компютърната кутия, оплетени в какви ли не форми, това решение ми хареса много. USB-то може да ви бъде от полза постоянно, особено ако нямате USB хъб някъде на бюрото – аз лично си включвах USB флашката, зареждах си телефона, пусках си втората мишка, без да се налага да ровя в кашата зад кутията на машината ми 🙂 Същото важи и за 3.5мм жакове, имайки предвид, че кабелите на слушаките ми са предвидени за плеър и са едва 1.5м дълги. Браво!

Щрак-щрак-щрак – копчетата и подредбата им:

В Razer BlackWidow Ultimate са изпозлвани популярните сред този тип клавиатури Cherry MX Blue механизми, другите са Cherry MX Brown, използвани в новопоявилата се BlackWidow Ultimate Stealth Edition. Типично за производителя, Черната Вдовица използва anti-ghosting технология – работи и няма да срещнете проблеми и забивки при натискането на няколко бутона едновременно, като в случая са до 6 копчета в един и същи момент… което е толкова вероятно да ви се случи, колкото утре жираф да нападне и изяде лъв (WTF).

Нямаше да забележа, че подредбата на бутоните е малко по-различна от повечето нормални клавиатури, ако не беше минисайта на BlackWidow. Просто клавишите са подредени така, че W-то идва точно под F1. В интерес на истината, дори и след над 2 седмици ползване, тази разлика не ми направи никакво впечатление и не забелязвах някакво по-голямо удобство или неудобство при цъкането на RPG или шутър.

Най-интересното в цялата подредба са 5-те бутона в ляво – M1 до M5. Това са 5 бутона за макрота, които може да настройвате предварително от софтуера или в реално време, директно докато си цъкате – натискате десния ALT (m)+FN бутона. Втората опция ми допадна много, особено докато се лющехме с Aion легиона в Abbys-а.

По принцип BlackWidow Ultimate (и останалите от серията) имат опция, позволяваща превключването в реално време между 10 профила на макротата, но така и не ми се наложи да ползвам тази екстра… Може би просто съм леко old school геймърче, което предпочита да си цъка скиловете един по един, а не да пляска макрота. А може би това се дължи на избраната за тест игра – Aion. Проблемът с макрото в Aion е, че когато реша да пусна макро, съдържащо серия от 3-4 скила, всеки с cast time по 2-3 секунди, това ме прави суперлесна статична мишена – просто не мога да мръдна, докато не се изпълни целия макрос.

 

От цялата работа с макротата, най-много ми хареса това, че комбинации могат да се записват в реално време, използвайки всякакви комбинации. И всичко става много лесно – просто натискате десния ALT (m) + FN клавишите (светва червен индикатор над нумеричния пад), избирате клавишната комбинация за макроса и пак натискате ALT+FN, за да запаметите комбото. Накрая избирате клавиша, който да го изпълнява (примерно R) и това е – индикаторът над нумеричния пад изгасва.

Проблемът с макро бутоните е, че в голяма част от времето най-долния (M5) ми пречеше МНОГО, защото е точно до Ctrl-а, а него го ползвам много често… а не съм само аз. В случая най-удачното решение ако и на вас ви пречи най-долния M бутон е да го извадите и да залепите дупката с изолирбанд или по-дебело тиксо. Не, аз не посмях да го направя, защото бройката на Razer BlackWidow Ultimate, която ползвам за това ревю, ще бъде върната на ASBIS България. Ако обаче клавиатурата беше лично моя, 200% щях да изкормя това копче 🙂

И нека бъде светлина!

Друго нещо, което ми направи впечатление е, че подстветката на бутоните е съставена от отделни диоди. Така че ако един или два изгорят, останалите ще продължат да светят. Отново, не посмях да махам копчета, защото тази бройка трябва да я върна обратно. Затова се разцъках из нета, за да се убедя, че наистина е така – е, така е 🙂 Единствените бутони без подсветка са Space и FN – доста добро решение за втория, тък като го прави много лесно отличим от останалите, докато цъкате на тъмно, и няма как да го сбъркате.

 

Razer BlackWidow Ultimate предлага 5 режима на силата на подсветката – изключен, слаб, по-силен, много силен, и пулсиращ. Лично на мен ми допадна най-много слабия, защото при него копчетата си се виждат съвсем ясно, без това да ме разсейва или да дразни очите ми по време на игра или писане на нещо. Пулсиращия режим също ми хареса, но според мен той е по-скоро за show off, колкото да се изфукате пред приятели, отколкото да ви бъде от полза.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dV9Fs3Fz7y0]

Клик-клик-клик – Ааа! Too Much Noise!

Прекаленото тегло на Razer BlackWidow Ultimate определено не ме изкефи, но кликането или по-скоро щракането при всяко натискане на копче щеше да ми коства живота. Защо? Защото тази клавиатура е мноооого шумна! МНОГО! Ако си цъкате сами и имате добра шумоизолация на помощението – няма проблем. Даже в един момент става забавно как готино копчетата буквално кликат – все едно натискате бутоните на мишката. Е, feedback-ът им е уникален и няма как да го пренебрегна, но…

Но НЕ носете тази клавиатура на работното ви място, особено ако имате повечко колеги в помещението! Недейте! В най-добрия случай всички ще ви гледат лошо и ще сипят хубави думи за вас и родата ви 🙂 Ако обаче пишете бързо, от порядъка на 100 думи в минута, животът ще бъде в опасност. Повечето ми колеги оприличиха звука на този от пишеща машина. Когато го чух отстрани, направо се върнах години назад – наистина, по почти същия начин звучаха пишещите машини 🙂 Ето ви моето видео, за да чуете наистина силния кликащ звук от копчетата:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=pYu3gjytHJo]

 

Изводът – Razer BlackWidow Ultimate предоставя уникално усещане при писане и гейминг, но е прекалено шумна. Явно и от Razer са разбрали грешката си, защото съвсем наскоро пуснаха нова версия на клавиатурата – Razer BlackWidow Ultimate Steath Edition, която би трябвало да е по-тиха.

Уникален Feedback!

В горната секция доста разкритикувах шума от копчетата и може би не сте обърнали внимание на една похвална фраза, затова сега ще обърна специално внимание. Razer BlackWidow Ultimate има УНИКАЛЕН Feedback на бутоните.

Да! Заставам зад това мое твърдение на 100%. Натискането на всеки бутон се усеща кристално ясно, а и на всичкото отгоре е съпроводено с характерното за мишките „кликане“. Без значение дали цъкате някое MMORPG или RTS… или FPS, ще останете много доволни от feedback-а на бутоните на Черната Вдовица. Най-якото е, че всеки може да изпита поне отчасти това усещане, без да си купува клавиатурата – само трябва да отиде до най-близкия магазин и да поцъка стрелките, които се показват от дупката в кутията.

За финал:

Обичам да пиша доста обширни заключения и да бълвам тонове сложни изречения, но този път ще се опитам да бъда кратък.

Razer BlackWidows Ultimate е една механична клавиатура, предлагаща уникално усещане при гейминг и писане. Предлагайки наистина невероятен feedback на бутоните и готина подсветка, Черната Вдовица на Razer определено може да докара усмивка на лицето на всеки геймър.

Тази усмивка обаче лесно може да бъде превърната в намусена физиономия най-вече поради силния шум, който издават бутоните. Той не е толкова дразнещ за геймъра, колкото за хората около него. Явно и от Razer са осъзнали тази грешка (така да се каже) и наскоро пуснаха на пазара нова версия на клавиатурата – Razer BlackWidow Ultimate Stealth Edition – която би трябвало да не е чак толкова шумна.

Теглото от 1.5 килограма е другият голям минус, който няма как да не посоча в края на ревюто ми на BlackWidow Ultimate. Признавам, че в комбинация с материалите се създава усещането за нещо масивно и издръжвливо, но 1500 грама за една клавиатура са си наистина много.

[box color=red]Е, в крайна сметка заслужава ли си да дадете 260 лева за механичната клавиатура Razer BlackWidow Ultimate? И моят отговор на този толкова важен въпрос е – ДА! Само че бих предпочел BlackWidow Ultimate Stealth Edition-а – причините са разбираеми.[/box]

[box type=tick size=large]

Razer BlackWidow Ultimate в:

[button size=middle color=orange]Ozone.bg[/button]

[/box]

 

Специални благодарности на ASBIS България и Razerzone България за предоставената бройка на BlackWidow Ultimate!

Плюсове и минуси:

[box color=green align=left]

+ Много добър feedback на бутоните

+ Много прецизна

+ Добра подсветка

+ Конфигурирането на макро комбинации

в движение

[/box]

[box color=red align=left]

– Доста тежка

– Много шумна

[/box]


Алтернативите:

SteelSeries 7G

А ако се чудите за алтернативи от същия висок геймърски клас клавиатури, може да вхърлите едно око на SteelSeries 7G (вижте в Ozone.bg), но според тя е с доста непривлекателна визия. Признавам, че леко ме блазни подложката за китките, но бих избрал Razer-а (Ultimate Stealth Edition-а), особено след като пробвах на живо G7, докато тествах Черната Вдовица.

SleelSeries 7G в Ozone.bg

Razer BlackWidow Stealth Edition


В случай, че не ви се дават 260 кинта за механична геймърска клавиатура, за 160 лева може да си вземете една много добра алтернатива, при това също механична. Razer BlackWidow Stealth Edition е нещо като… орязана версия на Ultimate и Ultimate Stealth Edition-а – няма подсветка и портове на дясната страна, но всичко останало е запазено, включително и теглото.

Razer BlackWidow в Ozone.bg

SteelSeries 6G v2

Подобна алтернатива на oбикновения и по-евтин BlackWidow предлагат и от SteelSeries – SteelSeries 6G v2.

SteelSeries 6G v2 в Ozone.bg


Казвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :) Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+ Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

4 Responses to “Razer BlackWidow Ultimate Ревю”

 1. […] Прочетете ревюто ми на Razer BlackWidow Ultimate тук! […]

 2. След няколко опита да подобря качеството на звука на моето видео за шума от копчетата на BlackWidow Ultimate, стигнах до извода, че проблемът е от моя фотоапарат.

  Затова се извинявам и пускам тук случайно видео от YouTube, за да се уверите, че това е една наистина много шумна клавиатура.

  http://www.youtube.com/watch?v=9IZSp8gYkGk

 3. […] Razer BlackWidow – Ревю на Black WidowUltimate […]

 4. […] на Димитър Димитров може да се насочите към Razer BlackWidow Ultimate Ревю и Razer DeathAdder Black Edition Ревю. […]

Leave a Reply

© 2024 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie