Razer DeathAdder Black Edition Ревю

Razer DeathAdder Black Ревю

Спомням си времената, когато играехме Quake I само с клавиатура и един денсе появи някакъв пич, който започна да цъка с мишката. О, боже! 6 човека изпаднахме в шок! Малко по-късно направо бяхме в депресия, защото човекът ни разпиляваше по картата, където ни види. И така започнах да геймя с мишка и клавиатура – двата най-важни аксесоара за един геймър! В това ревю ще разгледам мишока Razer DeathAdder Black Edition, който пристигна наскоро заедно с механичната клавиатура BlackWidow Ultimate.

Първо да отбележа, че съм бивш собственик на първия Razer DeathAdder, така че вероятно ще има доста съпоставки и спрямо него. В момента използвам Imperator, но е пратен за смяна или ремонт, защото спря да работи без причина.

Така 🙂 Да започваме с ревюто на DeathAdder Black Edition, като понякога ще я наричам и „Черната нинджа“ – причината ще разберете малко по-надолу.
Какво ще намерите в кутията на Razer DeathAdder Black Edition:

  • Мишката с 2-метров кабел с добра изолация и позлатена букса
  • Упътване
  • Рекламни брошурки
  • Сертификат
  • Лепящи стикерчета с логото на Razer

За мен Razer DeathAdder е една от най-успешните мишки на производителя на геймърски аксесоари и доказателствата за това мое твърдение са очевадни. След първия DeathAdder, компанията пусна още цели 8 версии, като повечето от тях използват 3.5G сензора, наличен в Imperator и други. Второто доказателство е, че легендарната гейминг мишка се предлага и във версия за левичари. И третият е, че тази мишка е призната от масовия геймър за една от най-удобните в света – това сочат голяма част от мненията в Интернет, включително и моето.

Добре познатият дизайн и форма

Като дизайн, Razer DeathAdder Black Edition няма разлики спрямо всички останали версии – същата адски удобна и ергономична форма. Теглото е добре балансирано и аз лично нямам никакви проблеми при местенето и повдигането на този Razer – едно добре познато усещане, което се среща и при Императора.

За мен по-интересното във външния вид на DeathAdder Black е, че въпреки името да навява мисли за изцяло черен цвят, основният цвят на този мишок е тъмно сиво. Единствените черни елементи са двете страни, които се усещат като гумирани (matte – много приятно усещане и grip) и долната част. На лявата страна отново ще намерите 2 бутона, които може да настройвате по ваш вкус. Като цяло е запазен добре познатият KISS принципKeep It Simple, Stupid. Допада ми това, че на 100% е запазен оригиналния вид и Razer следват един мой любим принцип – не пипай нещо, което работи 🙂

 

Единствената ми забележка е към крачетата на мишока – не са тефлонови, което ме кара да си мисля, че при по-твърди падове като Destructor, направо ще се изпарят за нула време при по-интензивно ползване.

DeathAdder Black – Черната нинджа на Razer

Сега сигурни се чудите защо тогава това се води Black Edition 🙂 Защото тази версия на DeathAdder няма подсветки… никъде. Да. Нито скролът свети, нито логото – Черна нинджа. До някъде това ми харесва, защото не ми отвлича вниманието. От друга страна обаче се губи якия визуален ефект. Даже се чудя защо не са я кръстили Razer DeathAdder Stealth Edition – това име мисля, че би паснало доста по-добре. Накратко, DeathAdder Black е перфектна за хората, мразят някакви неща да им светят в очите, отвличайки им вниманието, докато цъкат.

Какъв да е mouse пада?

С Megasoma пад е по-добре!

При изборът на мишка, един геймър е добре да знае какъв пад възнамерява да използва. В случая с Razer DeathAdder Black, аз имах под ръка Razer Goliathus Control Edition и Razer Megasoma – нещо средно между Speed Edition и Razer Sphecs. За тестовете реших да разцъкам MMORPG-та като Aion, Aika Online, Guild Wars, стратегийката Roller Coaster Tycoon 3, шутърите Crysis 2 и Deus ex: Human Revolution. Освен това пробвах да рисувам разни неща на Photoshop, включително и по-простичък уеб сайт… дори занесох DeathAdder Black Edition в офиса, за да мога да го пробвам цял ден.

Изводът – тази мишка се държи прилично с Control Edition пад, но усещането не ми допадна като цяло. След като минах на Megasoma-та, чувството стана тотално различно. Супер прецизни движения, много добра чувствителност и усмивка на лицето ми 🙂 Затова препоръчвам да ползвате или поне да си помислите за по-гладък и по-бърз пад, ако решите да си вземете Razer DeathAdder Black Edition.

3500 DPI  и 3.5G IF сензор срещу 1800 DPI – новото поколение срещу старото

Както споменах в самото начало, Razer DeathAdder Black Edition ползва 3.5G сензора на производителя, използван още и в Imperator, Mamba, Naga и други модели.

Какво толкова прави този 3.5G Infrared сензор? Ами прави така, че при 3500 DPI да не си помислите, че DeathAdder Black Edition е някаква ненормално бърза и неточна мишка, а машинка за убиване, особено ако имате мааалко по-точна ръка 🙂 Това може да се усети най-добре в шутърите, където се усеща и 1000hz Polling Rate-та – мисля, че благодарение на него леко пада отката, но ми е трудно да преценя. Като цяло всички модерни технологии в DeathAdder Black оказват положително влияние върху гейминг стила ми. Разликата пък с оригиналния първи DeathAdder е ОГРОМНА.

Имайки предвид, че основно работя и цъкам с Imperator, в моя случай го предпочитам пред DeathAdder Black, само защото ми е по-удобен. Това обаче е индивидуално усещане при всеки един човек. Ще ви го кажа така – Ако при закупуването на Imperator-а нямах възможност да го сложа в ръката си, щях да си тръгна с DeathAdder – Не подминавайте тази мишка!

Здравей, добре познат интерфейс!

Помислихте, че съм забравил да ви покажа интерфейса на DeathAdder Black Edition, нали? Е, почти щеше да стане така, ако не се бях сетил в последния момент 🙂

Ще бъда кратък, защото ако и преди сте ползвали продукт на Razer, ще попаднете в добре познати води. Ако пък за пръв път се сблъсквате с нещо на Razer, няма от какво да се притеснявате. Всичко е направено, така че да бъде лесно за ползване. Менюто е разделено на 3 степени.

 

На началния екран може да настройвате функционалността на всички бутони, функциите на скрола, DPI, Polling Rate-а и имате възможност да запаметявате настройките в 5 профила.

В ляво има две стрелки, които водят до вторични менюта за по-финни настройки. Първата стрелка (Sensitivity) отваря менюто за настройка на чувствителността на Razer DeathAdder Black Edition, на вертикалния скрол, както и на двойното кликане.

 

Втората стрелка отваря менюто (Advanced Sensitivity) за суперфинни настройки на чувствителността на мишока. От там може да барникате настройките на X и Y движението на Razer-а, ускорението и скоростта на пойнтера в Windows.

 

Накратко, в интерфейса има за всеки го по нещо – от супер базови настройки до финна настройка на всяка една функция на DeathAdder Black. За теста реших да покажа интерфейса на човек с базова компютърна грамотност – от тези, за които Интернет се свежда до Google 🙂 След няколко страни погледа и около 4 минути четене на опциите, човекът беше на ясно кое за какво служи. Както казах, няма нищо сложно в интерфейса на DeathAdder-а 🙂

Хюстън, имаме проблем със скрола…

Една неприятна новина – имам кофти проблем с бройката на Razer DeathAdder Black Edition, на която правя ревю. Скролът прескача! Да, това е гадно. И прескача нагоре-надолу както в игрите, така и докато просто си цъкам из нета или в някой документ – навсякъде където може да се скролва. Е, най-ужасно е при смяната на оръжие в някое шутърче.

Преинсталирах драйвърите – не е от тях. Гледах версията на firmware-а – най-новата налична е… и все пак го преинсталирах. Сменях USB порта – не е от него. Пробвах на 2 други машини – и от това не е. И стигнах до извода, че вината е в DeathAdder Black! И преди да почнете да тролите – четете надолу.

Имам странен проблем със скрола…

И сега спокойно, не се мусете! Цъках настройките, рових се из нета, четох и други ревюта, теми из форуми – оказа се, че това са частни случаи и изводите са, че е много вероятно да дължи на бъг във firmware-а. Никъде обаче не бе отхвърлена и версията за хардуерен проблем. Продължавайте да четете 🙂

След като не успях да намеря решение из форумите, направих това, което трябваше да направя в самото начало – да се свържа с хората, които бяха така добри да ми изпратят Черната Нинджа за ревю – ASBIS България. Описах проблема с подробности и отговорът не закъсня. От официалния представител и дистрибутор на Razer за България ми отговориха, че проблемът може да е механичен и са готови да ми изпратят друга бройка.

Не пожелах друга бройка, защото не мисля, че голяма компания-лидер от ранга на Razer би си позволил такъв масов дефект в иначе толкова добър продукт.

Важно: В случай, че и с вашия DeathAdder Black изникне такъв или какъвто и да е механичен дефект, НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ да се свържете с мястото откъде сте закупили продукта, за да ви го ПОДМЕНЯТ! Призивът идва директно от ASBIS, така че няма от какво да се притеснявате. Аз също ви призовавам да не се колебаете в такива ситуации!

И в крайна сметка, каква е присъдата на Razer DeathAdder Black Edition?

Още в началото споменах, че DeathAdder Black не се различава от останалите версии. Първата мишка от серията е легенда сред геймърите по света и Черната Нинджа е взела всичко добро от нея – ергономична, удобна и прецизна. Единствената разлика е, че Black Edition-а няма абсолютно никакви подсветки – нито на скрола, нито на логото. С това, тази версия е перфектна за хората, които не обичат някакви светлини да им отвличат вниманието, докато пуцат из масовката.

Така че ако не си падате по светещи аксесоари, но искате удобството и прецизността на DeathAdder, Black Edition-а би ви допаднал. А и с цената си от 119-120 лева, тази мишка е една добра инвестиция.

[box color=gray]Като алтернативи мога да ви препоръчам само и единствено Razer Imperator – също много удобна и прецизна мишка, но малко по-скъпа – 139 лева.[/box]

Която и от двете да вземете, няма да съжалявате!

[box type=tick size=large]

Можете да намерите Razer DeathAdder Black Edition онлайн в:

[button size=middle color=orange]Ozone.bg[/button]

Multirama.bg[/box]

 

Специални благодарности на ASBIS България и Razerzone България за предоставената бройка на DeathAdder Black Edition!

Плюсове и минуси:

+ Много добър grip

+ Адски удобна

+ Много прецизна

+ Много добър баланс между цена/качество

– Черното се оказа тъмносиво

– Крачетата не са тефлоновиКазвам се Димитър Димитров и се занимавам професионално с Google SEO (оптимизация за търсачки), уеб дизайн и уеб разработки. Основател и собственик на TechStationBG.com, но имам участие и в други проекти. Интересувам се също от софтуер, мобилни телефони, спортни автомобили и още доста неща :) Ако харесвате тази публикация, следвайте ме в Twitter | Facebook | LinkedIn | Google+ Следете ме и чрез RSS или E-Mail, за да получавате новите ми писания моментално.

Share This Post

Related Articles

2 Responses to “Razer DeathAdder Black Edition Ревю”

  1. […] Прочетете ревюто ми на Razer DeathAdder Black Edition тук! […]

  2. […] яки аскесоарчета от Razer, а именно Черната нинджа мишка DeathAdder Black Edition и механичната клавиатура BlackWidow Ultimate. Мишока вече го […]

Leave a Reply

© 2023 TechStationBG.com. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie